Kontakt: info@avljudobild.se

Augmented reality i smartphones

Storföretagen tävlar om marknaden för augmented reality. Men vad betyder begreppet? Vad krävs för att använda det? Och vad är den nya teknikens potentiella användningsområden? Vi försöker få klarhet i dessa frågor.

Augmented reality – eller förstärkt verklighet – är precis vad det låter som: med teknologiska hjälpmedel integrerar man datorgenererade bilder och intryck i verkligheten. Det kanske inte låter lika spännande som virtual reality som helt och hållet transporterar dig till en annan värld. Men augmented reality kräver inte heller samma hårdvara som VR. Utan du kan använda tekniken i din iPhone – till exempel för att fånga Pokémon. Men kom ihåg att det kan gå vilt till när man är ute och jagar – skydda din iPhone med ett skal.

Android eller iPhone – teknikjättarna tävlar om AR

Just nu pågår en kapplöpning inom den nya tekniken. Både Google och Apple har understrukit vikten av att ligga i fronten för utvecklingen av AR. Google har valt att lansera ett eget AR-system – ARCore och Applechefen Tim Cook berättade för företagets investerare, under en presskonferens förra hösten:

AR is big and profound. And this is one of those huge things that we’ll look back at and marvel on the start of it. – Tim Cook

Anledningen till att man slåss om att vara ledande inom augmented reality kan ha att göra med vilken enorm bredd tekniken implementeras. Till exempel kan den användas inom turistbranschen – för interaktiva stadskartor. Men augment realitys viktigaste roll är kanske inom framtidens e-handel. Och vi kan redan föreställa oss virtuella butiker med planlösningar som påminner om verkliga shoppingupplevelser.